Propharma – esencja natury.

Witajcie Kochani 🙂

Dzięki uprzejmości firmy Propharma miałam przyjemność wypróbować kilka produktów Dr Gaja. Oferują wysokiej jakości, nisko przetworzone i sprawdzone produkty pod własnymi markami bądź od godnych zaufania dostawców.

Obecnie produkty Propharma dostępne są na terenie całej Polski w ponad 200 aptekach, 400 sklepach ekologicznych i zielarskich oraz w delikatesach. W tym roku otworzyli także oddział w Czechach.

100_3040.JPG

 

BIO Quinoa Komosa Ryżowa Dr Gaja

100_3055.JPG

Komosa ryżowa może zastąpić: ryż, ziemniaki, kasze i makarony. Jest doskonałym składnikiem zup oraz sałatek. Quinoa ma lekko słodkawy smak, dzięki czemu doskonale nadaje się także do deserów. Komosa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Składniki  komosy wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Quinoa uprawiana jest w Ameryce Południowej, USA, Wyspach Brytyjskich, Indiach, Kanadzie.

Sposób przygotowania: Komosę należy przelać wrzątkiem lub dokładnie wypłukać pod gorącą wodą. Proporcje: 1 szklanka kaszy i  2 szklanki wody.
Wodę wraz z komosą zagotować. Quinoe gotować na małym ogniu przez ok. 15 min. pod przykryciem. Po ugotowaniu pozostawić pod przykryciem przez 5 min.
Sposób podania: idealna do sałatek oraz jako dodatek do mięs i ryb.  Doskonała wersji  na słodko jako deser lub śniadanie z owocami i bakaliami.

Przyznam, że komosę ryżową jadłam po raz pierwszy. Użyłam jej jako dodatku do sałatki, do której oprócz komosy dodałam: paprykę, ogórka, pora, rzodkiew, kukurydzę, wędlinę, jogurt, sól, pieprz. W takiej wersji bardzo mi posmakowała. Dodatkowym jej atutem jest niski indeks glikemiczny, który wynosi 35 oraz jej wartość odżywcza.

Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna  1532 kJ/ 363 kcal
Tłuszcz 5,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 62 g
w tym cukry 1,6 g
Białko 12 g
Sól 0 g

 *********************************************************

100_3052.JPG

Owies ma bardzo dużo błonnika, pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, a 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, także zapobiega wielu chorobom.

Porcja płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia porcję witaminy B6, która poprawia pamięć oraz przyczynia się do szybszego przyswajania wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy łagodzą zmęczenie oraz zwalczają rozdrażnienie. W zarodku oraz bielmie ziaren owsa znajduję się witamina E. Suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny (IG=40), natomiast ugotowana owsianka już wysoki (IG=60) Najlepiej zatem zalać je przegotowaną wodą lub mlekiem i wymieszać z ulubionymi dodatkami.

Ciasteczka owsiane są doskonałym zamiennikiem sklepowych słodyczy – taki deser zdecydowanie możemy zjeść bez wyrzutów sumienia. Można zabrać je ze sobą wszędzie. Warto po nie sięgać między posiłkami. Na pewno ciastka będą bardziej wartościowe, jeśli wzbogacimy ich skład o owoce, nasiona, orzechy, czy inne płatki.

100_3081.JPG

**************************************

Olej z Chia zimnotłoczony nierafinowany Dr Gaja

100_3080.JPG

Nazwa pochodzi od słowa chian, które w języku azteckim oznaczało „oleisty”. Kiedyś nasiona Chia były jednym z podstawowych składników diety Azteków i Majów. Zaraz po fasoli i kukurydzy były przez nich najczęściej uprawiane. Wierzono, że spożywanie 1 łyżki nasion Chia dziennie wystarczy, aby przeżyć 1 dzień. Obecnie z nasion Chia przygotowuje się odżywcze napoje, potrawy i desery.

Olej z Chia został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno nasion Szałwii hiszpańskiej Salvia hispanica L. Wszystkie oleje Dr Gaja są nierafinowane, dzięki czemu zachowują naturalne wartości odżywcze surowców oraz posiadają intensywny smak i aromat. Produkty Dr Gaja nie zawierają zbędnych dodatków do żywności i są w 100% naturalne. Ważne jest dla nich endogeniczne pochodzenie surowców, dlatego większość produktów pochodzi z ziem, na których są uprawiane od wieków.

Jest to olej o lekkiej konsystencji, delikatnym zapachu i jasnym kolorze. Charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, o proporcji 3:1. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może stanowić 90% masy oleju.

Olej z Chia Dr Gaja należy spożywać wyłącznie na zimno, nie jest przeznaczony do smażenia. Można dodawać go do zimnych potraw, sałatek i surówek, polewać nim ugotowane ziemniaki lub kaszę. Idealnie smakuje w duecie z pieczywem.

***************************

ProMagnez Cytrynian Magnezu

100_3054.JPG

Suplementacja magnezu jest zalecana w:

  • stanach zmęczenia,
  • stanach przeciążenia organizmu,
  • podczas intensywnej pracy umysłowej i fizycznej.

Magnez zawarty w ProMagnezie:

• przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
• przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni,
• przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
i równowagi elektrolitowej,
• przyczynia się do utrzymania funkcji psychologicznych,
• pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz w syntezie białka,
• odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Zalecane spożycie
Jedna miarka (4 g) dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia oraz o prowadzeniu zdrowego trybu życia.

Przygotowanie
ProMagnez rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 – 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić.

Do stosowania doustnego najlepiej stosować  cytrynian magnezu, który wśród stosowanych doustnie form magnezu uzupełnia niedobory najszybciej z uwagi na wysoką biodostępność. Magnez jest obok potasu drugim najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym.

**********************************

Głóg Dr Gaja kwiatostan otarty

100_3048.JPG

Ludowe nazwy to: babi mąka, zajęcze gruszki. W tradycji chrześcijańskiej drzewo głogu uchodziło za święte, gdyż uważano, że kształtem przypomina koronę cierniową noszoną przez Chrystusa. Rośnie w postaci krzewów lub niewielkich drzew w lasach i zaroślach. Sadzony też jako element żywopłotu. Surowcem jest kwiat, kwiatostan, liść i owoc. Najczęściej zbierany jest kwiatostan, którym jest kwiat z najbliższymi liśćmi oraz owoc.

W Polsce znane są dwie odmiany głogu: jedno szyjkowy oraz dwu szyjkowy i oba słyną z właściwości leczniczych. Owoce głogu zawierają również mnóstwo składników odżywczych: witamin A, C, E , beta-karoten, oraz karotenoidy. Zawierają w składzie flawonoidy oraz ich pochodne puryny. Związki wnikają do naczyń wieńcowych serca i je rozszerzają, dzięki temu serce staje się bardziej utlenione. Głóg oprócz tego, że  korzystnie wpływa na prace serca, jest także źródłem garbników i saponzyd neutralizujących działanie  wolnych rodników, które mogą prowadzić do zmian nowotworowych oraz są głównymi sprawcami wielu chorób serca, układu naczyniowego, miażdżycy.

Sposób przyrządzenia:

Jedną łyżeczkę od herbaty (1 g) zalać wrzątkiem (250 ml) i parzyć ok. 15 min pod przykryciem. Napar przecedzić i pić w 2 porcjach w ciągu dnia.
Pij herbatę tak jak lubisz z dodatkiem cytryny, miodu lub ulubionego słodzika.
Opakowanie zawiera 50 porcji.

**************************************

Lipa Dr Gaja kwiat krojony

100_3053.JPG

W wielu kulturach uznawana za święte drzewo, symbolizujące życie rodzinne i bóstwa miłości. W religii chrześcijańskiej wierzy się, że w lipie zamieszkała Matka Boska. Wierzono, że  jest drzewem w które nie uderzają pioruny, dlatego sadzono je przed domami. Nazwa lipiec pochodzi od kwitnących w tym czasie lip. Lipa drobnolistna wpływa pozytywnie odporność i układ oddechowy. Kwiaty lipy używa się do sporządzania wywaru pomocnego w czasie przeziębień i grypy.

Sposób przyrządzenia:

Jedną łyżkę (ok. 3 g) zalać wodą o temp. 95˚C (250 ml) i parzyć ok. 15 min pod przykryciem. Napar przecedzić i pić w 2-4 porcjach w ciągu dnia, najlepiej między posiłkami.
Pij herbatę tak jak lubisz z dodatkiem cytryny, miodu lub ulubionego słodzika.
Opakowanie zawiera około 17 porcji.

**************************************

Ekstrakt z Młodego Jęczmienia z Witaminą C Dr Gaja

100_3045.JPG

Co warto wiedzieć o młodym jęczmieniu?

  • Potocznie mówi się o nim zielone mleko lub zielona krew.
  • Egipcjanie żywili się nim już 5000 lat p.n.e., wierzyli, że jest „darem poświęconym od samego Boga”.
  • W Babilonii był środkiem płatniczym.

Rzymskich gladiatorów nazywano „zjadaczami jęczmienia”, ponieważ był dla nich cennym źródłem wartości odżywczych.

Ekstrakt z Młodego Jęczmienia z Witaminą C Dr Gaja to orzeźwiający napój o mocno skoncentrowanej, naturalnej formule. Do produkcji 50 ml (zalecana dzienna porcja) ekstraktu zużyto aż 42 g suszonego młodego jęczmienia.

Dodatek zagęszczonego soku jabłkowego oraz ksylitolu nadaje mu przyjemny, słodki smak. Dodatkowo, zawartość witaminy C w dziennej porcji Ekstraktu pokrywa 100% referencyjnej wartości spożycia witaminy C dla osoby dorosłej.

Zawarta w produkcie witamina C pomaga w:

  • zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia,
  • utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
  • utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
  • prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry.

Ekstrakt z Młodego Jęczmienia możesz pić tak jak lubisz!

Odmierz za pomocą miarki zalecaną dzienną porcję i pij w formie skoncentrowanego „szota”.

Dodawaj do zielonych koktajli owocowych lub warzywnych, zimnych shake’ów lub soków ze świeżo wyciśniętych owoców.

Rozpuść dzienną porcję Ekstraktu z Młodego Jęczmienia w chłodnej wodzie, przelej do butelki lub bidonu i pij w ciągu dnia.

 

Zapraszam na stronę Propharma do zapoznania się z całą ofertą produktów 🙂

logo1.png

 

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Propharma – esencja natury.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s