„Człowiek nie żyje aby jadł, ale je aby żyć” – więc jedzmy to co zdrowe!

Witajcie Kochani:)

 

Zakupy internetowe ułatwiają nam dostęp do zdrowej żywności, dając możliwość dokonania przemyślanego i świadomego wyboru. W sklepie  BioIndygo.pl   znajdziecie różnorodny asortyment – posiadają szeroką gamę kasz, olejów, przypraw, ziół, miodów, bakalii, mąk oraz produkty super foods. Mają nie tylko produkty wysokiej jakości, ale również przystępne ceny;)

W sklepie BioIndygo.pl znajdziemy:

  • zdrową żywność;
  • produkty BIO;
  • produkty fit;
  • produkty bezglutenowe;
  • produkty dla wegetarian;
  • produkty dla wegan;
  • produkty dla alergików;
  • produkty dla diabetyków.

Postanowiłam sprawdzić asortyment sklepu internetowego BioIndygo.pl osobiście i wybrałam Żurawinę suszoną ciętą ponieważ uwielbiam ten owoc, ze względu na smak oraz jej dobroczynne właściwości:)

Właściwości żurawiny suszonej ciętej

Żurawina to owoce, które powinny stać się stałym elementem naszej diety. Zawiera witaminy B1, B2, B6, C, E, minerały: magnez, wapń, jod, potas, fosfor, sód, żelazo, a także błonnik. Żurawina jest bardzo silnym antyoksydantem, chroni przed próchnicą i chorobami przyzębia. Pomaga wypłukiwać bakterie ze ścian moczowodów, przez co pomaga w chorobach układu moczowego. Żurawina może z powodzeniem zastąpić niezdrowe przekąski zjadane w ciągu dnia  typu chipsy, paluszki. 

Żurawina wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Spożywanie żurawiny suszonej pozwala utrzymać właściwy poziom „dobrego” cholesterolu. Dietetycy zalecają spożywać żurawinę suszoną osobom, które stosują dietę odchudzającą. 

100_2475.JPG

W składzie znajduję się olej słonecznikowy – i tu miłe zaskoczenie nie ma oleju palmowego, do którego skutecznie zniechęciła mnie pewna osoba:)

Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

Masa netto: 500g       Cena promocyjna: 9,99zł

Uwielbiam żurawinę i mogę jeść ją samą;) ale najbardziej smakuje mi jako dodatek do mięsnych potraw karkówki, polędwiczki lub schabu.

Dziś podzielę się z Wami przepisem na polędwiczki w cieście z pastą żurawinową:)

Składniki

  • 70 dag polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika
  • 5 łyżek masła
  • 30 dag suszonej żurawiny
  • kwaśne jabłko
  • sok z cytryny
  • kilkanaście bardzo cienkich plasterków wędliny wędzonej
  • ziarna sezamu do podsypania
  • 40 dag ciasta francuskiego
  • jajko

 

Przygotowanie

Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 8 min. Zdejmujemy z patelni, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy żurawiną ze słoika, pozostawiamy do ostygnięcia przez 20 min. Masło roztapiamy, wrzucamy żurawiny i pocięte w kostkę obrane jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny, podsmażamy przez 10 min, aż powstanie pasta.  Pozostawiamy do ostygnięcia. Na 2–3 arkusze folii kładziemy plasterki wędliny w 2 rzędach, lekko nachodzące na siebie. Równomiernie kładziemy na nich farsz żurawinowy, na nim – centralnie – kładziemy polędwiczkę. Zwijamy folie wokół mięsa, żurawin i wędliny na kształt kiełbaski, skręcając końcówki folii jak cukierek. Wkładamy na 30 min do lodówki, aby stężał. Na blacie lekko posypanym sezamem rozwałkowujemy ciasto na prostokąt nieco większy niż „baton” mięsa.

Ostrożnie zdejmujemy z niego folie i układamy na środku ciasta. Brzegi lekko smarujemy rozmąconym jajkiem, zlepiamy, tworząc paczkę. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, wygładzamy ciasto wokół mięsa, przyciskając mocno, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Całość smarujemy resztą jajka. Zostawiamy, aby odpoczęło co najmniej przez 30 min. Korzystając z tyłu noża, zaznaczamy ciasto, uważając, aby go nie przeciąć. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Wstawiamy mięso do gorącego piekarnika i pieczemy 30–35 min. Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mięsu odpocząć przez 20 min. przed podaniem. Smacznego !

 

 

Zapraszam Was odwiedzenia sklepu internetowego BioIndygo.pl  oraz na  stronę na fb 😉

logo.png

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “„Człowiek nie żyje aby jadł, ale je aby żyć” – więc jedzmy to co zdrowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s