NaturAvena Sp. z o. o. -naturalne produkty spożywcze.

Witajcie Kochani 🙂

W dzisiejszych czasach wszechobecnej chemii, coraz większą uwagę zwracamy na zdrowe i naturalne produkty spożywcze. Dzięki współpracy z firmą NaturAvena Sp. z o. o., która jest jednym z czołowych dystrybutorów żywności ekologicznej w Polsce –  mam przyjemność przedstawić Wam zdrowe, naturalne produkty spożywcze z gwarancją najwyższej jakości.

Moja paczka zawiera :
  • otręby orkiszowe,
  • owsianki z siemieniem lnianym,
  • masło orzechowe o smaku miodowym,
  • pastę z nasionami chia z ciecierzycy i papryki,
  • pastę z suszonych pomidorów z oliwkami,
  • musli śniadaniowe,
  • musli opiekane bez pszenicy,
  • przyprawę do kurczaka.

16797099_592446207627760_8234673229321576093_o.jpg

Orkisz – znany był już w starożytności, jako posiłek dla gladiatorów oraz zawodników igrzysk. Uważano, że wzmacnia organizm, dodaje siły i witalności. Dziś wraca do łask, a to dlatego, że jest źródłem wielu cennych składników odżywczych i korzystnie wpływa na nasz organizm. Zawiera : witaminy E oraz z grupy B, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan, cynk, wartościowe białka, dużo błonnika.

Działanie produktów orkiszowych:

  • posiadają właściwości ogrzewające,
  • wzmacniają wątrobę i trzustkę,
  • wspomagają leczenie alergii, stwardnienia rozsianego, AIDS, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • oczyszczają organizm w przypadku zatrucia lekami,
  • posiadają właściwości krwiotwórcze,
  • pomocne podczas zmęczenia, zapobiegają zmniejszeniu wydolności organizmu,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiegają nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.

Otręby orkiszowe, możemy wykorzystać na wiele sposobów między innymi jako dodatek do:

  • sosów i mięsa
  • deserów
  • wypieków pieczywa
  • wypieków : ciastek; racuchów;  naleśników; gofrów
  • panierki do kotletów.

Orkisz zazwyczaj wykorzystywałam jako dodatek do deserów, ale dziś postanowiłam upiec chleb z dodatkiem otrębów.

16830146_2200125563546642_324416086_n

W supermarketach zazwyczaj chleby są pieczone z gotowej mrożonej masy z dodatkiem drożdży. A zapach pieczonego chleba rozpylany jest w sprayu. Taki chleb już na drugi dzień jest niesmaczny. Warto, jest upiec własny chlebek, wcale nie jest to takie trudne.. Własny wypiek chleba gwarantuje  nam zdrowe, smaczne pieczywo.

Podzielę się z Wami przepisem z którego korzystałam:)

Chleb z otrębami orkiszowymi16805400_684331208435495_1894480466_o

Składniki:

  • 30 dkg mąki żytniej
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g płatków jęczmiennych
  • 10 dkg otręb orkiszowych
  • 450 g zakwasu żytniego
  • 4 łyżeczki soli
  • po garści lnu i słonecznika
  • na czubku łyżeczki kminku
  • szczypta czarnuszki
  • ok. 800 ml letniej wody

Wszystkie składniki wsypać do miski z wyjątkiem wody. Wyrabiać mikserem stopniowo dodając wodę w miarę potrzeby. Gdy mamy już wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto nam wyrośnie ponownie je przerobić żeby się odgazowało. Przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem pergaminowym, wyrównać i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Na dnie piekarnika położyć naczynie z wodą, chleb piec w 180 stopniach przez 1 h. Upieczone chleby wyjąć z foremek, ściągnąć papier pergaminowy i studzić na kratce. Gotowe, smacznego:)

*******

Czy Wy także macie problemy ze wczesnym wstawaniem? Ja przyznaję się, zazwyczaj nastawiam sobie budzik dużo wcześniej, aby złapać jeszcze krótką 15 min drzemkę…albo i dwie drzemki… w rezultacie, wstaje już spóźniona i nie mam czasu na szykowanie śniadania. Czasem, nawet wychodzę z domu bez śniadania, a to jest okropny błąd! Wracam do domu głodna i zjadłabym przysłowiowego konia z kopytami.

Dlatego mam dla Was pomysły na szybkie i zdrowe śniadania z wykorzystaniem produktów NaturAvena 🙂

Moją pierwszą propozycją jest musli opiekane bez pszenicy.

SDC10639.JPG

Składniki: płatki żytnie opiekane, płatki jęczmienne opiekane, płatki owsiane opiekane ( zawierają gluten), owoce liofilizowane (jeżyna, truskawka, malina, porzeczka) w różnych proporcjach.

Produkty bez pszenicy są bogate w witaminy : A, E oraz z grupy B, potas, magnez, cynk, selen, żelazo, błonnik, zdrowe węglowodany.

Działanie produktów bez pszenicy:

  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • podnoszą odporność organizmu,
  • wspomagają układ trawienny,
  • poprawiają wygląd skóry,
  • wzmacniają pracę wątroby,
  • wspomagają leczenie bezsenności,
  • wpływają na dobry nastrój,
  • łagodzą objawy menopauzy,
  • stymulują wzrost u dzieci,
  • wspomagają utrzymacie prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
  • wspomagają utrzymanie prawidłowej wagi ciała.

Musli możemy wykorzystać na wiele sposobów:

  • jako samodzielna przekąska lub z owocami sezonowymi,
  • dodatek do mleka i jogurtów,
  • do wypieków ciast i ciasteczek,
  • dodatek do deserów,
  • składnik panierki,
  • dodatek do wypieku pieczywa,
  • składnik spodów do ciast.

Kolejną propozycją na szybkie pożywne śniadanie jest musli śniadaniowe:)

sdc10694

Składniki: płatki zbożowe 67% (owsiane, pszenne, jęczmienne, żytnie, kukurydziane), rodzynki sułtanki, suszone jabłka, chipsy bananowe ( banan 55%, olej kokosowy, cukier trzcinowy, miód) , morele suszone, orzeszki ziemne, siemię lniane, słonecznik, sezam w różnych proporcjach. Produkt zawiera gluten. Musli bogate jest w witaminy : A, E oraz z grupy B, potas, magnez, cynk, selen, żelazo, błonnik, zdrowe węglowodany.

Aby przyrządzić musli śniadaniowe musimy zalać je wrzątkiem i odstawić na 10 min. Poczym uzupełnić jogurtem lub mlekiem. Osobiście najlepiej smakują mi z dużą ilością jogurtu naturalnego  🙂

Smakowe musli powoduje uczucie sytości, reguluje poziom glukozy we krwi, wpływa na procesy trawienne, poprawia pamięć oraz koncentrację, przywraca siły i poprawia samopoczucie, wzmacnia: śledzionę, trzustkę, żołądek, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wzmacnia organizm zapewniając siłę fizyczną i energię życiową.

*******

Macie pomysł na zdrowy dodatek do drugiego śniadania dla siebie i Waszych bliskich?

Ja już mam – są to ciasteczka: owsianki z siemieniem lnianym gwarantują zastrzyk  zdrowej energii:)

sdc10681

Składniki: płatki owsiane (67,1%) cukier trzcinowy, olej rzepakowy, siemię lniane (7,6%), jaja kurze, sól.

W domu możemy owsianki włożyć do pieca nagrzanego do 170C na 2 min, podane gorące będą smakowały jak w dniu, w którym wyszły z pieca. Poza domem także smakują wybornie:) Owsianki są bardzo delikatne i kruche. Przyjemnie pachną i wyglądają kusząco:) Polecam wszystkim tym, którzy szukają zdrowej alternatywy dla słodkich przekąsek.

Na dziś koniec…. niebawem przedstawię Wam kolejne pomysły z wykorzystaniem produktów  NaturAvena.

Zapraszam na stronę : NaturAvena

oraz fan page NaturAvena. 

16406579_1209882525792093_7999430316767162990_n.png

Reklamy

2 uwagi do wpisu “NaturAvena Sp. z o. o. -naturalne produkty spożywcze.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s